Tankar om gatukonst

I debatten var jag mot gatukonst, och det var en liten utmaning, för egentligen har jag nog fler argument för. Men jag tycker ändå att det gick bra. Vi pratade ihop oss lite innan och utvecklade våra egna argument. 
 
Mina argument var:
- Gatukonst förstör "stadsmiljön" och gör så att det ser mindre tryggt ut.
- Sprayfärgen de flesta använder innehåller farliga ämnen och är dåligt för miljön.
- Sprayfärgen är även giftig, och farlig för den som sprayar och de som är i närheten
- Det kostar mycket pengar för staten att ta bort gatukonsten. De pengarna skulle man kunna lägga på viktigare saker.
- När man sprayar/sätter upp sin konst på byggnader så kan det förstöra t.ex. väggen, så privatpersoner som äger huset behöver betala för att reparera, måla om eller ta bort konsten på annat sätt.
- Man behöver inte spraya saker på väggar för att få ut sin kreativitet. Man kan istället rita eller måla på vanligt papper. Vill man få fram ett budskap kan man lägga upp bilder på internet istället. 
- Om man sätter upp sin konst på byggnader eller skulpturer, till exempel, så förstör man ju andras konst. Arkitekter har suttit och planerat hur husen ska se ut, och då borde inte vem som helst få gå och förstöra det. Samma sak gäller skulpturer. 
- "Sticknings-gatukonsten" är ett slöseri med garn, som ofta består av bomull. Bomullen odlas i fattiga länder, ibland av barn, och besprutas med farliga ämnen. Arbetarna får i sig ämnena och kan bli sjuka av det. Dessutom tjänar de inte tillräckligt mycket, så de har inte råd med allt de kan behöva. Ibland inte ens mat, så de svälter.
 
Annan sorts gatukonst, som rondellhundar bland annat, är svårare att argumentera mot. Jag tycker inte att de förstör på något sätt. Att det står en liten hund i varje rondell hade varit ganska kul, tycker jag. Man skulle väl kunna säga att det är farligt för trafiken om förarna blir distraherade av hundarna, men jag tror inte det är så stor risk för det.
 
Egentligen tycker jag att gatukonst är kul. Jag gillar inte graffiti lika mycket som annan sorts gatukonst. Tags och sånt tycker jag bara är onödigt. Jag förstår inte varför det är viktigt att skriva ett namn eller något ord sådär. Men Banksys idéer tycker jag är väldigt bra och han är bra på att få fram sina budskap med konsten.
 
Gatukonst som inte handlar om att spraya upp saker på väggar gillar jag. Till exempel blommorna i träden vid Järntorget. De är ganska lätta att ta bort, men annars försvinner de efter ett tag så det förstör inte naturen eller något annat. 
 
Jag har inget emot graffiti heller egentligen, så länge det är på ett ställe där det är tillåtet, och om det finns något mer syfte med konsten än att bara få ut sin kreativitet. För i så fall kan man ju lika gärna rita på ett papper. Sen ska det också se bra ut på något sätt. Jag vet att alla tycker olika om konst, men man borde inte acceptera enkla ord eller namn som konst. I så fall får det vara "större", som på bilden.

Porträtt

För ett tag sen hade jag lust att testa att göra ett porträtt i photoshop med min ritplatta. Jag valde en bild på min kusin och började göra de svarta kanterna. Sen valde jag vilka färger jag skulle använda och så började jag fylla i det svarta med olika lager. Till slut skuggade jag det som behövdes med en svart pensel med låg opacitet, och så "ljusade jag upp" delar av blomman, håret och tröjan bland annat. Till det använde jag en vit pensel med låg opacitet.

När själva porträttet var klart laddade jag ner ett blommigt mönster som jag sedan ändrade färg på när jag hade lagt in det i bilden. Egentligen hade jag tänkt mig ett mönster med större och "enklare" blommor, men detta var det bästa jag hittade.
Jag är nog mest nöjd med skuggningen. Utom i ansiktet, för det måste jag nog träna lite på. Jag vågade inte skugga så mycket där, för jag var rädd att förstöra men jag är ändå nöjd med resultatet.
 
Jag tycker att blomman blev väldigt bra. Jag var rädd att det inte skulle synas att det var en blomma, men jag tycker att jag lyckades bra med det ändå. Och så är den detaljerat skuggad, vilket nog hjälper mycket.
 
Jag är också nöjd med hjärtat. Det har en fin form och det ser ut att vara lite rundat eftersom jag la till några lager vitt på överkanten. 
 
En annan sak jag skulle kunna träna lite på är att göra håret, för jag tycker att det ser lite konstigt och onaturligt ut, men jag vet inte riktigt vad jag skulle göra för att förbättra det. Kanske använda mindre pensel, försöka göra mjukare "böjar" eller bara få det att "flyta" lite bättre.
 
Jag skickade en bild, bara på det svarta, till min kusin, som jag målade av. Först blev hon imponerad av hur bra det såg ut, men sen insåg hon att det var hon på bilden. Jag tycker det är kul att hon kände igen sig själv redan från början. Även andra såg att det var hon, så då känns det som att jag har lyckats.
 
För att vara första gången så är jag riktigt nöjd, men jag kommer försöka rita mer i photoshop och försöka bli ännu bättre, för detta tycker jag var kul!
 
Sammanlagt tog det ungefär fyra timmar att göra bilden.

Gatukonst

Vi skulle jobba med gatukonst och miljö i esteten. Samtidigt skulle vi göra ett projekt om påverkan i msk:n och medieproduktionen, så min grupp valde att arbeta med gatukonst då, och slå ihop de tre ämnena.
 
Först tänkte vi göra gatukonst med misshadel som "ämne", men vår idé blev inte så bra som vi hade tänkt oss, så vi valde att ändra ämnet till miljö istället. 
 
Vi pratade om lite olika alternativ, och till slut kom vi fram till att vi skulle göra var sitt "föremål" som släppte ut avgaser, och skriva negativa ord om miljöpåverkan som kommer ut ur förmålen. Jag valde att göra en fabrik.
 
Vi tyckte även att det verkade intressant att spraya vår konst med hjälp av stenciler, så vi bestämde att vi skulle göra våra verk ganska enkla.
 
Först tänkte jag bara göra en vanlig rektangel med en skorsten och lite text i något slags rökmoln, med hjälp av Photoshop. Men sen hittade jag vägskylten för fabrik, och valde att göra en sån fabrik istället, för att det är tydligare och för att det händer lite mer i bilden om det sticker upp trianglar från byggnaden också.
 
Själva texten var ganska svår att få till. Jag ville inte göra den för liten eller för "pillig" att skära ut, så vi valde tillsammans ett tjockt och "rakt" typsnitt, och att vi skulle skriva texten med versaler.
 
Jag ville också få det att se ut som att texten spottades ut ur fabriken, så därför förvrängde jag den lite. Då skulle det kännas som att texten passade in bättre i bilden, och ge lite mer liv och rörelse. Särskilt orden närmast skorstenen. Dessutom tror jag de flesta fabriker inte bryr sig om hur mycket de släpper ut, så länge de tjänar pengar. Så om jag fick texten att se ut som att den rörde sig skulle det kanske ge den känslan också.
 
Det var jobbigt att skära ut alla bokstäver, trots att jag hade försökt göra det lätt för mig, men jag visste att det skulle bli svårt ändå och jag var berädd på det. Därför gick det ändå fortare än jag trodde att det skulle gå att skära ut allt, och jag skar inte fel någon gång. Så det är jag nöjd med, men nästa gång vill jag nog ändå göra det lite lättare för mig...
 
När vi skulle spraya upp stencilerna på papper var den svarta färgen nästan slut, så det var lite svårt att spraya ibland, för det kom inte mycket färg. Vi tyckte att svart passade bäst, för det förknippas ofta med negativa saker, och jag tycker att rök och utsläpp är lite grått och mörkt. Om vi hade haft massa färger istället skulle det nog inte påverka folk på samma sätt, eftersom färg ofta har en "glad" effekt på folk, och vi vill ju verkligen inte att folk ska bli glada över utsläpp.
 
Vi hade egentligen lika gärna kunnat skriva ut och sätta upp våra verk direkt, men jag tycker att det suddiga runt fabriken och att texten och "molnet" blev lite smetiga och slarviga hjälper till att få fram rätt känsla i bilden. Till exempel att ordet miljö är utsmetat och suddigt är ju bra, trots att det inte var meningen. Det visar hur mycket fabriksägarna egentligen bryr sig om miljön.
 
Jag tycker det var bra att jag både fick jobba i Photoshop (för det är det jag känner mig tryggast med) men ändå testa något nytt och annorlunda, som jag inte skulle testa annars. Det var kul att spraya, jobbigt att skära ut, men jag tycker ändå att det är värt arbetet för jag är nöjd med resultatet.
 
Det var även bra för mig att för en gångs skull tvingas göra något väldigt enkelt, för trots att jag tycker att enkelt är snyggt så har jag för höga krav på mig själv för att nöja mig med att göra något som inte kräver så mycket ansträngning och ger ett enkelt resultat. För resultatet blev ju enkelt, men det krävdes ändå ganksa mycket för att komma dit. Till skillnad från hur det hade varit om vi bara hade skrivit ut bilden och hängt upp den som den var. Men i så fall hade jag säkert haft massa mer komplicerade idéer som jag ville ha med.

Eva L

Skolblogg

RSS 2.0